vrijdag, maart 21, 2008

Nassaupark of Nassausportpark ?

Stede Broec heeft ondanks haar dichter wordende bebouwing nog relatief vrij veel groen. Het Lutjebroekpark en het Nassaupark en de zuidelijke (grenzend aan Princenhof) en noordelijke (grenzend aan Rozeboom) groenstroken. Beide parken hebben ook nog een ijsbaan. Het Nassaupark heeft een in de winter ondergespoten terrein dat in de zomer ruimte biedt voor tal van recreatieve activiteiten. De ijsclub beschikt als enige over een eigen clubhuis. Beide parken en groenstroken zijn echte wandelparken voor de drie aangrenzende dorpen.

Nog wel. In de noordelijke groenstrook staat inmiddels het clubhuis van de scouting. Weliswaar prachtig en daar op z’n plaats, maar toch. Het park in Lutjebroek herbergt tot ieders genoegen tal van dieren met verblijven. Houden zo. De zuidelijke weidse Grootebroekse groenstrook en de noordelijke Bovenkarspelse veelzijdige groenstrook zijn de nog enige geheel groene wandelgebieden. Blijft over het eerste park van Stede Broec, het Nassaupark. Althans van wat er nog als wandelpark over is. Van oudsher heeft de ijsclub daar haar onderkomen. In de loop der tijd hebben verschillende verenigingen daar hun zomers buitenplekje gevonden. De jeu de boules vereniging, de skeelerclub, de wielervereniging, de fietscrossclub, de Streekschutters, Jongeren met hun JOP, een skatingbaan, en de zomervakantie kinderspelen. Met een beetje goede wil kun je zeggen; Stede Broecs derde sportparkje. Niks op tegen al die sportieve ontwikkelingen.

Echter de rafelranden van het park hebben zich al aangediend. De fietscrossclub heeft een armoedige keet en twee doorgeroeste zeecontainers als onderkomen. De container-JOP en haar omgeving zijn nu ook geen sieraad voor het park. Het onderkomen van de ijsclub staat er nog het beste bij. Met het verzoek van de Streekschutters wordt een vierde behoorlijk grote accommodatie in stelling gebracht in het Nassaupark. In de verschillende materiaalklassen gaan boogschutters de competitie met elkaar aan op afstanden die kunnen variëren van 5 tot 90 meter. Uit oogpunt van de ruimtelijke ordening zou je je eerst eens af moeten vragen ; blijft het een park met veelzijdig groen of maken we er op den duur echt een derde sportpark(je) van ? Immers het onderkomen van de fietscrossers met een nog op te knappen crossbaan, vraagt na jaren zo onderhand ook om een goede oplossing. En hoelang voldoet het onderkomen van de ijsclub nog voor de verschillende ‘parttime’ gebruikers ?

Het een roept het ander op ; de skeelers willen straks misschien ook best wel een eenvoudig onderkomen voor na de training. En de jeu de boules spelers ? Die zouden een aardig optrekje ook wel niet verkeerd vinden. Want waarom de een wel en de ander niet ? En zo hebben we voor we het weten een ratje toe aan verlangde onderkomens. Groot en klein, van hout en van steen. Dat moeten we toch niet willen in een park. Of maken we omwille van wat dan ook, er toch maar langzamerhand een sportparkje van ? Maar dan met één gezamenlijk onderkomen ter vervanging van het ijsclubgebouwtje, dat lijkt me dan een stuk beter ? Ten principale lijkt mij eerst een discussie op zijn plaats over het al of niet voortbestaan van het Nassaupark met de bestemming als park.

Het bovenstaande is geschreven naar aanleiding van het krantenartikel in het NHD van 21 maart 2008 over een nieuw clubhuis voor de handboogschietvereniging.

1 Comments:

At 14 mei 2008 om 20:31, Anonymous Anoniem said...

nou sorry hoor, maar ik vond het al erg genoeg dat ik vandaag, met mijn hond naar het park wou, om lekker ff te ravotten. daar aangekomen zie ik dat de fietscrossclub bezig is, zonder enige mededeling, in de bladen. als d'r nog een club bij zou komen, zullen veel bewoners niet meer met hun hond kunnen wandelen, wat erg jammer is, aangezien dat het enige park is, waar een hond echt kan spelen,hier bij ons in de buurt. daarnaast zijn de hondenuitlaatveldjes hier die bedoeld zijn voor honden, nu al verbouwd naar andere dingen, zoals in mijn geval, naar een voetbalveldje voor kinderen, dat als hangplek door jongeren word gebruikt.als het nassaupark, tot een sportpark ontpopt, zzul je nog veel meer van dot soort reacties krijgen, en je houd de omgeving/bewoners niet tevreden.

 

Een reactie posten

<< Home