vrijdag, januari 11, 2008

Hoogste woontorens hooguit 6 bouwlagen

Het bepalen van de uiteindelijke hoogte van de torens deed het nodige stof doen opwaaien in de raadsvergadering van de gemeente Stede Broec op 10 januari. Het nieuwe jaar is daarmee goed begonnen.

Na meer dan een jaar in commissies discussiëren, bilateraal overleggen, vele maquettes en modellen te hebben besproken en inspreek en kijkavonden te hebben bijgewoond lag dan eindelijk het raadsvoorstel ter besluitvorming voor . Om in te stemmen met het bouwen van woontorens met verschillende hoogten op het voormalige terrein van de brandweer en de buitendienst .

Slechts twee kaders waren lang geleden in unanimiteit door de raad vastgesteld. Een maximale bouwhoogte gelijk aan die van de Regent en de Regentes, of wel hooguit 5 bouwlagen voor alle woontorens en maximaal 150 woning voor het gehele complex. En budgettair neutraal. Want de totale grondoppervlakte van brandweer en buitendienst was verkregen in ruil voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne en een nieuw onderkomen voor de buitendienst aan de tocht in Bovenkarspel.

Een in eerste instantie zeer verdeelde gemeenteraad kwam na meer dan anderhalf uur discussiëren, twee schorsingen en een ingediend amendement tot besluitvorming.

Oorzaak van dit alles was dat het raadsvoorstel van het college niet voldeed aan de door de raad gestelde twee kaders. Het college wenste een toren van 7 en een toren van 6 woonlagen. Dit op voordracht van de architect en projectontwikkelaar.

Het amendement hield in, akkoord te gaan met 6 bouwlagen voor de twee woontorens. Het college moet dus weer aan de onderhandelingstafel met de architect en de projectontwikkelaar. En als het even kan zonder dat het inleveren van een bouwlaag de gemeente dit geld gaat kosten. De snelle rekenaars hielden het op maximaal 6 ton euro’s. Dat kan dus nog wel eens een duur amendement worden voor de gemeente.

klik hier voor het artikel in het NHD de GBS website